Whatsapp İletişim Hattı
Menü

Yoga Yapmak Günah mı?

18 Mar 2023
Yoga Yapmak Günah mı?

SORU|30 yaşından sonra namaza başladım zikir çekmek gibi tasavvuf yolları beni tatmin etmiyor. Yoga, Meditasyon gibi usullerle ilgileniyorum. Bunlar dinimizde günah mı? Ruhsal huzuru bulmak için nasıl bir yöntem izlemek gerekir?

Namazla, zikirle bulamadığını yoga ile mi bulacaksın? Bunlar insanların bulduğu ve geliştirdiği yollardır. Allah Azze ve Celle’nin gönderdiği namazdaki hareketler, namazdaki duruş vs. her şey elbette ki yogadan çok daha üstündür. Yogada ki hareketleri insanlar icat etti. Bazı hareketleri biraz namaza da benzetmişler. Hangi hareket huzur verir, bunu insanlar mı daha iyi bilir Allah mı? O halde namazda bulamadığını yogada bulacağını mı zannediyorsun? Yoga ya gidene kadar yapman gereken şey namazı hakkıyla kılmak, zikri hakkıyla yapmaktır. Namaz hakkıyla kılınmadığı için tesir etmiyor. Bir ilacı bile içerken nasıl içmen lazım? Aç karnına mı tok karnına mı? Günde kaç defa? Doktorun dediği gibi kullanman lazım. O zaman tesir eder. Şimdi namazın tesir etmemesi; namaz hakkıyla kılınmadığı, şartları yerine getirilmediği, huşu ile kılınmadığı içindir. Huşu ile kılınan namaz huzur verir. Huşuyu elde edememişsin neden? Çünkü kafa çok karışık. Bu kadar karışık kafayla namaz kılsan ne olur, yoga yapsan ne olur? Bugünün insanı şu çok yoğun hayattan kurtulmalıdır; sürekli televizyon başında, işte ya da internette bu kadar yoğun bir insan namazda huşuyu elde edemez ki mesela bir sürü gereksiz şeyler izlemiş ondan sonra kalkmış namaza durmuş… Böyle bir insan namazda huşuyu elde edemez.

Namazda huşuyu nasıl elde edebilirim? diye soranlara en güzel cevap; Namazdan evvel nasıldın? Namazın ona göre olacaktır. Namaz insana yalnız huzur vermek için değildir. Namazın birçok faydası vardır. Bir faydası da huzur vermektir. Namazla huzur elde edemeyenin yoga ile huzur elde etmesi mümkün değildir. Namaz güzel olması, huşuyla kılması şartıyla huzur verir.  Mümkünse murakabe makamında namaz kılar. Allah beni görüyor bana bakıyor. Bu noktaya, bu noktada namaz kılar. Hatta onun da üzerinde mümkünse İhsan makamında; ben Allah'ı görüyorum, Allah da beni görüyor gibi…. Bu noktaya gelerek namaz kılarsa huşuyu elde eder ve o zaman huzuru bulur. Ama namazdayken bunu bulur. Başka sorunları varsa tabii ki namaz tek başına ona çözüm değildir. Başka meseleler varsa elbette onları çözmesi lazımdır. O sorunlarını çözmüyorsa namazla her şey hallolmaz. Tabii ki namazın halledemediğini yoga da halletmez.

Bunlar aslında namaz düşmanlarının reklamını yaptığı şeylerdir. Namazın yerine koymaya çalışıyorsa bu uygun değildir.  Yok namazı da kılıyorsun, yogada da eğer kendince bir şey hissettiysen ondan da bir fayda elde edeceğini düşünüyorsan yapabilirsin. Tıpkı spor yapmak gibi. Sporunda insana huzur veren bir tarafı vardır. Spor niye caiz yoga niye haram olsun?

Yoga Haram diyemeyiz. Ama tabii ben yoganın ne olduğunu tam bilmiyorum. Haberlerden gördüğüm kadarıyla tafsilatını bilmiyorum. Nasıl yapılır içinde haram olan bir şey varsa onu bilmemem. İçinde haram olan bir şey varsa o zaman tabi haramdır. Normal şartlarda böyle bir takım sessiz sakin hareketler olarak biliyorum. Eğer bu şekilde ise bunda bir haramlık yoktur. Fakat yoga namaza alternatif gibi gösteriliyorsa bu kabul edilemez.

Namaz bir ibadettir. Sırf huzur maksadıyla yapılmamaktadır. Namaz Allah'a karşı bir borçtur ve namaz insanı kötülüklerden, hayasızlıktan alıkoyar. Namaz insanı günahlardan kurtarır, temizler, arındırır. Bir tek maksadı huzur değildir.  Namazdan huzur bulamayan kimse yine de namaz kılmak zorundadır.

Yoga içinde haram yoksa ve spor gibi yapılırsa bunda bir beis yoktur. Ama yoga namaz yerine konulamaz. Kur'an-ı Kerim buyuruyor ki: "elê bi zikrillahi tatmainnul gulub" “Haberiniz olsun; kalbler yalnızca Allah'ın zikriyle mutmain olur.” Yani namaz elbette Allah'ı anmaktır ama namazın dışında da zikrullah gereklidir. Namaz bir bakıma en asgari miktardır. En asgari miktar ama biraz fazla problemi varsa insana o da yetmez. O zaman zikrullahı arttırması gerekir. Mesela normalde yiyeceklerimizde C vitamini vardır.  O bize yeterlidir ama hastaysak daha fazla C vitamini almamız gerekir. Namaz normal zaman da yeterli olabilir ama hasta olduğumuz günlerde yetmeyebilir daha çok sevap kazanmak maksadıyla, daha çok arınmak maksadıyla zikrullaha ağırlık vermek gerekir. Namazı zikirle, nafile namazlarla, oruçla takviye etmek lazımdır. Tek bir vitamin yoktur. Başka vitamin takviyeleri de gereklidir.

İslam başka şeylere asla ihtiyaç bırakmıyor. Namaz; oruçla, nafile namazlarla, teheccüd namazıyla, hayır-hasenat yapmakla desteklenmelidir. Bu insana huzur verir. Fakirlerle oturup yemek yemek, iyilik yapmak, bir insana İslam’ı anlatmak, Kur’an okumak, kitap okumak, hayvanlarla ve uzayla ilgili belgesel izlemek… bütün bunların insana huzura erişmesinde faydası vardır. Namaza bütün bunlarla takviye yapmak gerekir.

Tamamını İzlemek İçin;

https://www.youtube.com/watch?v=QeyOS0PuCUA

Gönüllü Olun İletişime Geçin Furkan TV