Üç Ayların Önemi Nedir? Ne Zaman Başlıyor? 2025 Üç Aylar Takvimi
Üç aylar ne zaman başlayacak, bu ayların isimleri nelerdir ve 3 aylar ile ilgili hadisler nelerdir? Üç aylar takvimi nasıl? sizler için bu yazımızda derledik. Allah Rasulü’nün “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” şeklinde dua ettiği üç aylar ne zaman başlıyor?
Üç aylar nedir? İsimleri nelerdir?
Üç aylar ne zaman başlasa İslam aleminde yeniden bir bahar havası oluşur ve değişen atmosferle Müslümanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma artar. İslam aleminde ayrı bir yeri olan 3 aylar şeklinde bilinen bu ayların hangileri olduğunu Efendimiz (sav) şu hadisinden anlayabiliriz.
“Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.”
3 aylar Kur’an’da geçiyor mu diye bakacak olursak herhangi bir ayette 3 aylar hakkında genel bir ifade yer almamaktadır.
Üç Aylar Başlangıcı Ne Zaman?
Üç aylar ne zaman başlıyor? İslam Aleminin hasretle beklediği, Müslümanların Allah ile arasındaki engellerden sıyrılıp Rabbine yakınlaşmasına ve affına vesile olacak mübarek üç aylar 2 Şubat 2022 Çarşamba günü itibariyle başlamaktadır.
2025 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? 2025 Üç Aylar Takvimi
Üç aylar takvimi nasıl olacak? Önümüzdeki yılı arkamızda bıraktığımız yıldan daha hayırlı geçirebilmek için bilhassa Allah ve Rasulü’nün önemini bize bildirdiği gün ve geceleri daha iyi değerlendirebiliriz. Üç aylar ne zaman başlıyor ve 3 ayların içindeki kıymetli gün ve gecelerin tarihini için 2025 Dini Günler Takvimi:
Üç aylar ne zaman başlıyor: 1 Ocak 2025 Çarşamba
Regaip Kandili ne zaman: 2 Ocak 2025 Perşembe
Miraç Kandili: 26 Ocak 2025 Pazar
Berat Kandili: 13 Şubat 2025 Perşembe
Ramazan ayı başlangıcı:1 Mart 2025 Cumartesi
Kadir Gecesi: 26 Mart 2025 Çarşamba
Ramazan Bayramı: 30-31 Mart - 1Nisan 2025
Kurban Bayramı: 6-9Haziran 2025
Hicri Yılbaşı: 26 Haziran 2025 Perşembe
Aşure Günü: 5 Temmuz 2025 Cumartesi
Mevlid Kandili:3 Eylül 2025 Çarşamba
Üç Aylar ile İlgili Hadisi Şerifler
-“Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfil olurlar. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.”[Nesaî]
-“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.”[Tirmizî]
-“Ramazan ayı gelince, "Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek" denir.”[Nesai]
-“Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” [Taberânî]
-Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim” Bu hâl, sabaha kadar devam eder. [İbni Mace]
-“Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.” [Nesaî]
-“Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.”[Nesai]
-“Ramazan orucunu farz bilip, sevap bekleyerek oruç tutanın günahları affolunur.”[Buhari]
-“Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır.”[Teberani]
Rabbimiz bu üç ayları hakkıyla ihya edebilmeyi ve bu mübarek ayları İslam ümmetinin dirilişine, birlik ve beraberliğine, kardeşliğin pekiştirilmesine ve kendisine yakınlaşmamıza vesile kılsın..(Amin)
“Ey iman edenler, Allah’tan korkun, herkes yarına ne hazırladığına bir baksın; Allah’tan sakının, çünkü Allah işlediklerinizden haberdardır. (Haşr 18)
Üç Aylar ve Regaip Kandili
Rahmet ve mağfiretin sağnak sağnak yağdığı, kalplerin tevbeye yöneldiği mübarek aylar olan üç ayların müjdecisi Regaip Gecesi… Regaip gecesi Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Regâip, Arapça bir kelime olup ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be" kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek demektir.
Bu gibi gecelere özel bir ibadet yoktur. Kul bu gibi gecelerde özellikle daha çok kendisini muhasabe etmeli, rahmet ve mağfiretin bol olduğunun bilincinde olarak çokça tevbe istiğfarda bulunmalı, kendisi, ailesi ve ümmet için dua etmelidir.