Whatsapp İletişim Hattı
Menü

İlim ve Aksiyon Adamı Said Havva, Hayatı ve Kitapları

Yakın çağda yaşamış, bir ilim ve aksiyon adamıdır Said Havva … O; bir ilim adamı, bir mücahit ve bir dava adamıydı… Uğruna hayatını adadığı, zindanlarda kaldığı ve eserlerini yazdığı davası neydi? Niçin yıllarca hapiste tutuldu? Said Havva’nın hayatını, davasını, kitaplarını ve eserlerini paylaşacağız bu yazımızda.

24 Ara 2015
İlim ve Aksiyon Adamı Said Havva, Hayatı ve Kitapları

Said Havva Kimdir?

Saîd Havva, 27 Eylül 1935 senesinde Suriye’nin Hama kentinde dünyaya geldi. Küçük yaştayken annesini kaybetti. Fakir bir ailenin çocuğu olarak doğan Saîd Havva ilköğrenimini Hama’ da gördü ve burada bulunan camilerde ünlü alimlerden dersler aldı. İbn-i Rüşd Lisesi’nde okuduğu bir sırada, hocası Şeyh Muhammed el-Hamid aracılığıyla İhvan-ı Müslimin üyeleriyle tanıştı. 1952 yılında daha 17 yaşındayken Müslüman Kardeşler hareketine iştirak etti. 1956'da Şam üniversitesinde yeni açılan Kulliyyetuş-şeriatil-İslamiyye’ye kaydoldu. Kulliyyetuş-şeriatil-İslamiyye Fakültesinin kurucu dekanı ve ayrıca Suriye Müslüman Kardeşler teşkilâtının lideri olan Mustafa es-Sibâî ile tanıştı. Bunun yanı sıra birçok ilim meclisinden ders aldı. 1961’de mezun olduktan sonra Hama ’da öğretmenliğe başladı.

Bu yıllarda İhvan- Müslimin ile Baas rejimi arasında sorunlar yaşanmıştır. Bu süreçte olayların büyümemesi ve silahlı çatışmaların yaşanmaması için şehrin ileri gelenleri ile toplantılar düzenlemek gibi önlemler almıştır. Fakat ismi çatışmaya girenler arasında yer almış ve bundan dolayı hakkında idam cezası çıkmıştır. Bu olaylar yaşandığı sırada Said Havva Irak’a gitmiştir. Sonrasında da yönetim değişince cezası kalkmıştır. Tekrardan Suriye’ye döndüğü sırada mevcut yönetim İhvan-ı Müslimin üzerinde baskılarını artırmış, hapis cezaları uygulamıştır. O da Arabistan’a geçmiştir. Aldığı sorumluluğun hakkını vererek, yaşadığı sıkıntılara aldırmadan Müslümanlara örnek olacak eserlerini bu süreçte kaleme almıştır.

1970’lerde yönetime Hafız Esad geçmiştir. Sürgünde olan İhvan mensuplarının ülkeye dönmesine izin verilmiştir. O da tekrardan Suriye’ye dönmüştür. Bu süreçte ikinci bir çatışma meydana gelmiş, başkanlığını da Esad yapmıştır. Gerçekleştirilen kıyam hareketinin sebebi, anayasanın değiştirilerek İslam yerine demokrasinin getirilmek istenmesidir. Bu değişikliğe karşı çıkmasından ötürü 5 yıl hapse mahkûm edilmiştir. Hapishanede çeşitli işkencelere maruz kalmıştır. Hastalıkları iyice artmasına rağmen, o hiçbir zaman bunları mazeret olarak görmemiştir. Hakkı, hakikati yazmaya, anlatmaya ara vermemiştir. Dava adamlarının da mazeretleri olamazdı zaten. Onlar kontağı hiçbir zaman kapatmaz, sonuna kadar mücadeleye devam ederler.

Said Havva

Suriye Zindanlarında Yazılan Bir Eser: El Esas Fi't-Tefsir

Her çağda zalim yönetimlere başkaldıran ‘’sen haksızsın!’’ diyebilmeyi göze alanların yurdu da Medrese-i Yusuf yani zindan olmuştur. Said Havva mahkûm edildiği yıllarda ilimde daha da derinleşmiş, ilmî çalışmalarını burada yürütmeye devam etmiştir. El Esas Fi't-Tefsir isimli 11 ciltlik bir tefsir eseri ortaya koymuş aynı zamanda mahkûmlara İslam’ı anlatmış, dersler yapmıştır.

1978 yılında mahkûmiyeti sona ermiş, bunun ardından Ürdün’e yerleşmiştir. Amerika, Avrupa, Afrika ve İran gibi çeşitli İslam ülkelerine seyahatler yapmıştır. 1980’lerde yönetimde olan Esad, İhvanı Müslimin tarafından yapılan faaliyetleri engellemek için baskılara, zulümlere devam etmiştir. İhvan Hareketi’nin yanında olan Hama halkı da bundan büyük zararlar görmüştür.

Yaşanan yoğun baskılar neticesinde ilk defa silahlı mücadeleye destek vermiştir. Zalim Esad, 1982 yılında Hama’yı bombardımana tutmuş; kadın, çocuk, yaşlı demeden 30.000 Müslüman sivil halkı katletmiştir. Yakalanan İhvan üyelerinin bazıları işkencelere maruz kalmış bazıları da idam edilmiştir. Ağır hastalıklar geçiren Said Havva Ürdün’ün Amman kentinde hayata gözlerini yummuş, hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Said Havva Ehli Sünnet Midir?

Said Havva ehli sünnet inancını benimsemiş bir alimdir. Vahhabi veya şia değildir. Yazılarında, Ehl-i sünnet’e sık sık atıfta bulunmuştur.

Said Havva’nın Kitapları

Said Havva birçok alanda kitaplar yazmış, ardında çok kıymetli eserler bırakmıştır. Yapmış olduğu bir tespite göre; İslam ümmetindeki asıl sorun fertlerin kişisel yetersizlikleri, manevi olarak çöküşte olmalarıdır. Ferdi olarak iç dünyasını imar edememiş kişilerle yola çıkmak ve onlardan başarı beklemek olanaksızdır. İslam davasının sağlam omuzlarda yükselmesinin gerekli olduğunu anlamıştır. Bu bağlamda manevi terbiyeye çok önem vermiş ve ilgilendiği, ders verdiği, hitap ettiği kitleleri geliştirmek maksadıyla tasavvuf alanında eserler yazmış; tasavvufa ve maneviyata büyük önem vermiştir.

Said Havva’nın eserlerinden bazıları şunlardır:

Said Havva’nın Tefsiri - El Esas Fi’t-Tefsir Hakkında Bilgi

  • Said Havva bu eserini kendisine öncülük yapmış olan Seyyid KutupMevdudi gibi müfessirlerin tefsirlerinden faydalanarak ortaya koymuştur.
  • Türkçe tercüme hali 16 cilt olarak basılmıştır.
  • Eserde ayetler başka ayetlerle açıklanmıştır.
  • El-Esas fi’t-Tefsir’in temel hedefi, Bakara suresinin diğer surelerle olan ilişkisini ortaya koymak üzerine temellendirilmiştir.
  • Dirayet Tefsiri ağırlıklıdır.
  • İbn Kesir ve Nesefi gibi müfessirlerden sık sık nakillerde bulunmuştur.

İslami Eğitim Modeli

Bu eser İslam ümmetinin zafere giden yolda uygulaması gereken metodu, alması gereken eğitimi ve devamlılığı sağlama adına yapılan hareket esaslarını ortaya koymaktadır. Okurlar, bu eserde Üstad Hasan El Benna’nın hareket metodunu anlama fırsatı bulacaklardır.

Said Havva Külliyatı

  • Ruh Terbiyemiz

Yazarın bu eseri tasavvufi konuları içermektedir. Kişinin Allah’a ulaşma yolculuğundaki mertebeleri, kalp, nefis, ruh, ahlak konularındaki hastalıkları tespit ve tedavi yolları üzerinde durulmaktadır.

Said Havva'nın Ruh Terbiyemiz (Tasavvuf) adlı kitabından Alparslan Kuytul Hocaefendi'nin yaptığı dersleri izlemek için buradan ulaşabilirsiniz...

  • Allah’a İnanmak

‘’Allah'ı nasıl bileceğiz? Bu bilginin yolu nedir? Ulaşmak istediğimiz yere nasıl gidileceğini bilmiyorsak, varmamız elbette mümkün olmaz.’’ Eserde Allah’a inanmanın, tanımanın ve sevmenin yolları akli ve nakli birçok belgeyle ortaya koyulmuştur.

  • İslam’ın Rükunları

İslam 5 temel esas üzerine bina edilmiştir. Bunlar kelime-i şahadet, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmektir. İslam dinini ayakta tutan bu sütunlar hakkıyla yerine getirildiğinde sağlam bir inanç ortaya çıkmış olur. Kitapta bu esasların önemi üzerinde durulmuştur.

Said Hava'nın İslam (İslam'ın Rukünleri) adlı kitabından, Alparslan Kuytul Hocaefendi'nin yaptığı dersleri izlemek için buradan ulaşabilirsiniz.

  • Allah Erinin Ahlak ve Kültürü - (Cundullah)

Cundullah eseriyle ilgili Said Havva şöyle diyor:

‘’Bizim bu eseri yazmadaki gayemiz gerçek anlamda Mümin kişinin ortaya çıkmasını sağlamak, İslâm Şahsiyetine bağlı kimseyi yetiştirmektir. Allah yolunda gerçek anlamda mücahitlerin oluşmasını temindir.’’

Diğer Eserleri

  • Aile Hayatının Kuralları
  • Humeynicilik
  • El Esas Fis-Sünne

Bir bakıma Saîd Havvâ, Hasan el-Benna’nın çağdaş yorumcusudur:

  • İmamu’ş-Şehid Hasan el-Benna: “Gayemiz Allah’tır” demiş, Saîd Havvâ bunu, ‘İslam’da Allah İnancı’adlı eseriyle açıklamıştır.
  • Hasan el Benna: “Önderimiz Rasûlüllah’tır” demiş, Said Havva bunu ‘Er Rasul’adlı kitabıyla dile getirmiştir.
  • Hasan el Benna: “Anayasamız Kuran’dır” demiş, Saîd Havvâ ‘İslam’adlı eseriyle İslam’ın esaslarını ortaya koymuştur.
  • Hasan el Benna: ‘Yolumuz cihaddır’ demiş, Saîd Havvâ bunu, ‘Cihad Yolunda Bir Adım Daha İleri’adlı risalesiyle izah etmiştir.
  • Hasan el Benna: ‘En büyük gayemiz Allah yolunda şehid olmaktır’ demiş, Saîd Havvâ bunu, birçok eseriyle şekillendirmiştir.

Said Havva’nın Ölümü

1982 yılında azgın Suriye yönetiminin yerle bir ederek 30.000 Müslüman’ı katlettiği Hama'daki katliamdan derin bir şekilde etkilenen Saîd Havvâ, hayatının son yıllarında sürekli tedavi gördü. 9 Mart 1989’da Ürdün'ün başkenti Amman’da henüz 54 yaşında iken Rahmet-i Rahman’a kavuştu.

Said Havva, vefatının ardından, bugün İslam davasında koşturan nice Müslümanlara öncülük yapma şerefine erişmiş bulunmaktadır. O’nun hedefi; İslam Medeniyetinin kurulması ve Allah’ın kitabı olan Kur’an’ı Kerim’in yeryüzüne hükmetmesiydi. Bu gaye ile yola koyuldu ve öncü şahsiyetlerden oldu. O’nun, uğruna koşturduğu ve öncülük yaptığı İslam Davası için koşturan kullardan olmak ümidiyle…

İslam davasına öncülük etmiş alimlerin ve diğer Öncü Şahsiyetlerin hayatlarını okumak için  tıklayınız...

Gönüllü Olun İletişime Geçin Furkan TV