Nefisle Mücadele Nasıl Olmalı?
“Nefisle Mücadele nasıl olmalı? Nefsin terbiyesi mümkün müdür? nefis terbiyesi ne ile mümkündür? İmanın kuvvetlenmesi ve güçlenmesi için ne yapılmalı?Alparslan Kuytul Hocaefendinin dilinden bu soruların yanıtını bulmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Nefsin Terbiyesi Ne ile Mümkündür?
Tasavvufta nefisle mücahedenin (nefisle cihadın) 4 tane rüknü olduğu yani olmazsa olmaz 4 tane temeli olduğu ifade edilir. Az yemek, az uyumak, az konuşmak -gereksiz konuşmamak- ve bazen yalnız kalıp düşünmek, (tefekkür etmek, uzlet; yalnız kalmak). Çok yiyen, çok uyuyan, gereksiz yere çok konuşan ve hiç yalnız kalmayan, sürekli insanların içerisinde olan insanın nefsi güçlenir. Nefis güçlendikçe artık nefsi zapt edemez hale gelirsiniz.
Bazı veliler kendi nefislerini keşif aleminde; kimisi ayı gibi görmüş, kimisi goril gibi görmüştür. Tasavvuf ehli nefsi buna benzetirler. Yani çok yemekle, çok uyumakla, gereksiz yere konuşmakla nefsi güçlenmiş. Hiç yalnız kalmamak nefsi güçlendiriyor. Yalnız kalmak lâzım.
Nereye gidiyorum ne yaptım ne yapmalıyım? Tefekkür için zaman ayırmak, yani uzlete çekilmek lazım. Buna ihtiyacımız var. Bunları yapmaya yapmaya nefis güçleniyor. Nefsi terbiye etmek, nefsi zayıflatmakla olur. Nefis toprağa girmedikçe ölmez. Zaten bizden istenen şey nefsi öldürmemiz değil, nefsi terbiye etmemizdir. Nefis kötü bir şey değildir. Nefis at gibidir; atı iyi terbiye ederseniz sizi gideceğiniz yere götürür. İyi terbiye etmezseniz sizi uçurumdan aşağı atar. Nefis araba gibidir; arabayı iyi kullanırsanız işinize yarar. Kötü kullanırsanız sizi ölüme götürür. Nefis kötü bir şey değildir. Nefis olmasa, insan hareket etmez. Nefis olmasa, insan çalışmaz. Nefis gerekli olduğu için Allah verdi. Ama frene ihtiyacı var. Arabada fren olduğu gibi insan da iman ile nefsini frenleyebilir.
İmanın Kuvvetlenmesi İçin Ne Yapılmalı?
İmanın güçlenmesi, nefsin zayıflatılması gerekmektedir. İmanın güçlendirilmesi tefekkürle olur. Bol bol bakmalıyız, kâinat kitabını okumalıyız. Gökyüzüne, yeryüzüne, çiçeklere, hayvanlara, güneşe, yağmura, buluta, kendimize bakmalıyız, bakmalıyız, bakmalıyız. Düşünmeliyiz, düşünmeliyiz. Allah ile irtibata geçmeliyiz. Allah ile yakınlaşmalıyız. Allah’ı hissetmeliyiz. Baktıkça imanınız artar. Ya Rabbi, nasıl yarattın bu kadar şeyi? Ya Rabbi, nasıl bu kadar şeyi öldürüyorsun, tekrar yaratıyorsun, öldürüyorsun, tekrar yaratıyorsun. Nasıl bu kadar şeyi idare ediyorsun? Ya Rabbi, sen nasılsın! Anladığımız bir şey var, o da Allah’ı anlamamızın mümkün olmadığı, O’nun kudretini, ilmini, sanatını anlamanın mümkün olmadığıdır. Kâinat kitabı bize bunu gösteriyor. Tefekkür, imanı kuvvetlendirir. Zikrullah imanı kuvvetlendirir. Allah’ın iki tane kitabı var. Birisi Kur’an, biri de kainattır. Bu iki kitabı okumak imanı kuvvetlendirir. Biraz önce saydığım şeyleri yapmak da nefsi zayıflatır. Yani az yemek, az uyumak nefsi zayıflatır. İman kuvvetlenecek, nefis zayıflatılacak. O zaman bu insan istediğini yapabilir. Kendisine hâkim olabilir. İradesi güçlü bir insan olabilir. Zorlanmaz, başkalarını zorlayan şey, onu zorlamaz.
Dinlemek için tıklayınız;