Whatsapp İletişim Hattı
Menü

Batı Medeniyetinin Verdiği Zararlar!

Abd ve Avrupa’da Boşanma Oranları Hızla Artıyor! Boşanma oranlarının yüzde 50’ye yaklaştığı Batı’da, her iki çocuktan biri evlilik dışı ilişki sonucu dünyaya geliyor.

18 Mar 2023
Batı Medeniyetinin Verdiği Zararlar!

 Yapılan araştırmalarda 1970 yılında ABD ve Avrupa’da boşanma oranı yüzde 10 civarındayken, günümüzde bu oran yüzde 50’ye kadar yükseldi. Boşanma oranlarıyla birlikte evlilik dışı çocuk sahibi olma oranı ABD’de yüzde 41 olarak belirlendi. Eurostat Avrupa istatistik Kurumu’nun yayınladığı son araştırma (2012) “Batı’da aile kurumu bitiyor mu?” tartışmasını yeniden alevlendirdi. Eurostat’ın araştırmasına göre İzlanda’da dünyaya gelen çocukların yüzde 64’ü evlilik dışı birliktelik sonucu doğuyor. Bu oran Fransa’da yüzde 55, İngiltere’de 47 ve Almanya’da yüzde 33 olarak kaydedildi. Analistler 1970’lerde bu oranın yüzde 5 seviyesinde olduğunu belirtiyorlar.

İngiliz Ulusal İstatistik Bürosu’nun yaptığı araştırmaya göre ülkede 1 milyon çift aynı evde yaşamıyor. Araştırmada, aile yaşamı açısından yeni bir olgunun oluştuğu ve resmi deyişle “ayrı evlerde beraberlik” olarak sınıflandırıldığı belirtiliyor. Bunun sonucu olarak, İngiltere’deki çocukların yüzde 46’sının 16 yaşından önce ebeveynlerinden ayrıldıkları görülüyor. Özellikle Avrupa’da bu krizin önüne geçmek için aile kurumunu teşvik edici yasalar çıkarılmasına rağmen, boşanma ve evlilik dışı ilişki oranı her geçen gün artıyor. Yeni Moda; Boşanma Fuarları Bununla birlikte Avrupa ve ABD’de “yeni bir başlangıç” adıyla boşanma fuarları düzenleniyor.

Bu fuarlar ayrılan çiftlere psikolojik destek sağlayarak bu zor dönemlerini atlatabilmek için onlara yardımcı olmayı amaçlıyor. Refah ve gelir seviyesinin yüksek olduğu yerlerde boşanma oranlarının yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yoğun çalışma hayatına katılan kadın ve erkeklerin aileden uzaklaşması, tek başına hayat kurmayı özgürlük olarak algılama, bireysel zevklerin ön plana çıkmasının boşanma sürecini hızlandırdığını belirtiyor. Bunun sonucunda da ABD ve Avrupa’da aile kurumu, boşanma oranlarının artışıyla birlikte önemini giderek yitiriyor.1 AB üyeleri arasında en fazla boşanma görülen ülkelerin sıralaması:

1- Belçika %70

2- İsveç %50

3- Finlandiya %49

4- İngiltere %45

5- Danimarka %41

TÜRKİYE BOŞANMA ORANLARI Uzun yıllar en sağlam sosyal müessese olma özelliğini koruyan aile alarm veriyor! Ülke olarak evlenme hızımız azalırken boşanma hızımız ise tam tersine artıyor.

Boşanmalardaki artış ürkütüyor. TÜİK ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre son yıllarda olduğu gibi 2013 yılında da boşanmalardaki artış sürdü. Bakanlığın 2013 Faaliyet Raporu’nda 2013 yılında evlenmelerin yüzde 0,6 azaldığı boşanmaların ise yüzde 1,6 arttığı bilgisi yer aldı.

Raporda şöyle denildi: “Evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,6 azalarak 2013 yılında 600.138 oldu.

Kaba evlenme hızı ise ‰ 7,89 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 125.305’e yükseldi. Kaba boşanma hızı ‰1,65 olarak gerçekleşti.

2013 yılında en yüksek kaba boşanma hızı ‰ 2,25 ile Ege Bölgesi’nde görüldü.

Bu bölgeyi ‰2,08 ile Batı Anadolu Bölgesi ve ‰ 1,93 ile İstanbul Bölgesi izledi. En düşük kaba boşanma hızı ise ‰ 0,61 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldü.

Kaba boşanma hızının en yüksek olduğu il, ‰ 2,70 ile Antalya oldu. Antalya’yı ‰ 2,68 ile İzmir, ‰ 2,51 ile Muğla izledi.

Kaba boşanma hızının en düşük olduğu il ise ‰ 0,14 ile Hakkâri oldu. Hakkâri’yi ‰ 0,19 ile Şırnak, ‰ 0,23 ile Bitlis izledi.

”Yapılan anketlerde; ankete katılanların yüzde 76,2’si televizyon dizileri ve magazin programlarının Türkiye’de boşanma oranlarının artmasında etkili olabileceğini düşünürken, yüzde 16’sı dizilerin ve magazin programlarının Türkiye’de boşanma oranlarını etkilediği fikrine katılmamaktadır. Son yıllarda Türkiye’de boşanma oranlarının arttığı istatistiklere yansırken, ankete katılanların büyük çoğunluğu (yüzde 76,2) bunun sebepleri arasında dizileri ve magazin programlarını göstermektedir.

Gönüllü Olun İletişime Geçin Furkan TV